Kanály a kmitočty pro WiFi

Pomůžeme vaší firmě nebo domácnosti s používáním počítačových systémů.

Přejít na obsah

Kanály a kmitočty pro WiFi

Dknet
Published by moderátor v WiFi · 9 Duben 2023
Seznam kanálů a kmitočů pro WiFi zařízení
Na základě Všeobecného oprávnění č. VO-R/12/08.2005-34 z 9. srpna 2005 můžeme v České republice bez obav používat kmitočty s následujícím omezením.

Některá zařízení však místo kmitočtů používají kanály a tak není vždy jasné, kde vlastně pracují. V následující tabulce najdete veškeré existující kanály a kmitočty v pásmu 2.4 a 5GHz, ne všechny se však mohou oficiálně využívat!
Pokud chcete mít zaručeno, že bude Wi-Fi signál rušen co nejméně, použijte pro detekci volných kanálů například chytrý telefon s aplikací Wi-Fi Analyzer a projděte si s ní celý byt. Nejvhodnějším kanálem, který na směrovači nastavíte, bude ten, ve kterém (a v jehož okolí) budou signály okolních sítí nejslabší.
Rozsah 5GHz pásma (standardy 802.11a/n) je značně větší, a to 5,180 (36. kanál) až 5,700 GHz (140. kanál). V Evropě je dostupných 19 kanálů, ze kterých je prvních osm (kanály 48–64, 5,180–5,240 GHz) určeno pouze pro použití uvnitř budov (maximální vysílací výkon omezen do 200 mW). Zbylých jedenáct (kanály 100–140, 5,500–5,700 GHz) už lze použít i mimo budovy (vysílací výkon do 1 W), vysílací zařízení ale musí být vybavena dynamickým výběrem frekvencí a regulací výstupního výkonu.
Aby se tedy sítě v místě vysílání nerušily, mohou běžet souběžně jen čtyři, a to na kanálech 1, 5, 9 a 13. To platí pro sítě 802.11g/n, u už prakticky nepoužívaných 802.11b jsou to kanály 1, 6, 11 a 14. Ovšem síť může pro dosažení vyšší rychlosti obsadit i pásmo o šíři 40 MHz, tedy polovinu z možných kanálů. Bohužel směrovačem nastavené automatické přidělování kanálu pro Wi-Fi podle aktuálně volných příliš dobře nefunguje. V místě instalace totiž může být situace úplně jiná než tam, kde se nachází koncové zařízení (notebook, tablet, telefon).
Jako první se zkusíme podívat na pásmo 2.4GHz.

Kanály jsou v 5GHz pásmu vzdáleny více od sebe (20MHz kroky), takže má každé vysílací zařízení svůj, a signál tak neinterferuje s okolními. Teoreticky lze provozovat celkem devatenáct 5GHz Wi-Fi zařízení na jednom místě, aniž by se navzájem rušila, nebo devět vysokorychlostních využívajících šířku pásma 40 MHz. To je oproti 2,4GHz síti velký rozdíl a ani v husté zástavbě a v případě, že se směrovače s 5GHz Wi-Fi rozhraním masivně rozšíří, nehrozí, že by docházelo ke vzájemnému rušení.

Nyní se zkusíme podívat na poněkud obsáhlejší seznam kanálů a kmitočtů v pásmu 5GHz, kterých je zde na rozdíl od pásma 2.4GHz celých 200. Modře jsou označeny kanály, které se mohou u nás používat.


zdroj: www.bubik.cz, www.zive.cz



There are no reviews yet.
0
0
0
0
0
Copyright © DKnet. All Rights Reserved.


Specializujeme na síťová řešení

kompletní outsourcing v oblasti správy počítačové sítě, administrace serverů Windows, Linux, opravy, servis a prodej PC, ochrana a bezpečnost sítí, antivirové řešení, uživatelská podpora, servis tiskáren a prodej spotřebního materiálu
Návrat na obsah